Dani 3D printanja (prijava za radionice)

Branimir Valentic | 03.05.2015.

Od 7. do 10. svibnja u Osijeku će se održavati Dani 3D printanja u organizaciji osječkog hacklaba #labOS. Događaj se organizira uz podršku: Savjeta mladih Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, udruge Osijek Software City i Poduzetničkog inkubator Bios. Tijekom četiri dana šest će predavača: Miroslav Brozović, Hrvoje Čop i Bruno Blažinč (Zagreb), Tomislav Čorak (Vinkovci), Valent Turković i Mario Filipović (Osijek) predstaviti mogućnosti 3D modeliranja u Blenderu i tehnologiju 3D printanja na 3D printerima Ultimaker 1 i Ultimaker 2.

U četvrtak, 7.Dani 3D printanja_share svibnja možete poslušati dva uvodna predavanja na temu 3D printanja (u 10 sati) i 3D modeliranja (u 11 sati). Nakon predavanja slijedi i uvodna radionica “3D modeliranje s Blenderom” koja će se održati isti dan od 13 do 16 sati.

Sljedeća tri dana održat će se tematske radionice.

Prva radionica “3D modeliranje u Blenderu za 3D printanje” održat će se u petak, 8. svibnja od 10 do 16 sati.

Druga radionica “Uvod u 3D printanje” održat će se u subotu, 9. svibnja, također od 10 do 16 sati.

Treća radionica pod nazivom “Savjeti i napredni trikovi u 3D printanju” održat će se u nedjelju, 10. svibnja od 10 do 16 sati.

Također, u četvrtak i subotu organizirani su Dani otvorenih vrata tehnologije 3D printanja (od 12 do 16 sati) kada možete slobodno doći i upoznati se s radom 3D printera Ultimaker 1 i Ultimaker 2.

Predavanja i radionice održat će se u prostoru Poduzetničkog inkubatora BIOS, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341.

Predavanja su slobodna, a za radionice je obvezna prijava na ovome linku.

Blender je slobodna i open source 3D grafička aplikacija dostupna za većinu operativnih sustava (Linux, MS Windows, Mac OSX, OpenBSD, i dr.). Ima vrlo široki spektar mogućnosti i koristi se za modeliranje, UV unwrapping, teksturiranje, rigging, fluid simulacije, skinning, animiranje, renderiranje, particle i druge simulacije, non-linear editing, compositing i razvijanje interaktivnih 3D aplikacija. Ovdje možete pogledati neke od projekata nastalih zahvaljujući Blenderu.

Tehnologija 3D printanja često se definira kao tehnologija aditivne proizvodnje za koju mnogi tvrde da ima potencijal pokrenuti treću industrijsku revoluciju. 3D printanje podrazumijeva postupak izrade 3D objekata iz digitalnih datoteka korištenjem 3D printera i odgovarajućih materijala, tj. filamenata (ABS ili PLA plastike, metala, keramike i dr.). Ova tehnologija koristi se u svrhu izrade i ispitivanja modela i (funkcionalnih) prototipa, izrade koncepata i 3D konstrukcija i sl., a primjenjuje se u arhitekturi, medicini, dizajnu, aeronautici, umjetnosti, informatici, robotici i mnogim drugim područjima.

Hacklab #labOS osječki je hackerspace koji kroz svoj program rada organizira niz edukacija za mlade u obliku interaktivnih predavanja i radionica na temu otvorenih tehnologija, otvorenog hardvera i otvorenog softvera. Program #labOS-a objedinjuje više stručnih područja – robotiku, elektroniku, programiranje, modeliranje (3D printanje,3D vizualizacija i dr.), linux OS, računalne mreže, umjetnost (likovna umjetnost, glazbena umjetnost, fotografija i dr.) i dizajn (pametna odjeća, analogno-generativni dizajn, VJ-ing i dr.).

Upitnik za pristup radionici možete popuniti na ovome linku.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno se obratite putem našeg emaila – labos.hacklab@gmail.com

Lokacija

BIOS
Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341
31000, Osijek

Datumi održavanja

07.-10.05.2015.

Instruktori

Miroslav Brozović
Hrvoje Čop
Bruno Blažinč
Tomislav Čorak
Mario Filipović
Valent Turković

Pin It on Pinterest

Share This